Seminee Cu Incalizre Centrala

Centralele termice avand drept combustibil lemnul au evoluat intr-atat incat au ajuns la randamente spectaculoase (75-85%, chiar mai mult pentru cele cu gazeificare, de putere mare).
Practic, vorbim despre adevarate centrale termice amplasate in living, cu randamente apropiate de cele cu gazeificare, care pot sa furnizeze unei locuinte atat caldura, cat si apa calda, in conditii obisnuite de confort. Uneori, atunci cand asistenta necesara unei centrale cu lemne (incarcarea) este dificila sau cand puterea este dimensionata sub nivelul unor conditii meteorologice extreme, termosemineul poate fi folosit ca o contributie la centrala pe gaze sau cu combustibil lichid, ori ii poate fi inseriata o varianta pe baza de curent electric ca supliment. 
Consumul de combustibil este cam de 7-8 kg/h.
Automatizarea merge si mai departe, cu ajutorul unei centrale electronice care poate fi programata pentru functionarea in anumiti parametri, inclusiv atunci cand este vorba despre aprindere/stingere. Capacitatea de incalzirea a locuintei variaza, bineinteles, in functie de puterea prevazuta de producator, astfel incat deservirea unei case cu suprafata de pana la 300 mp nu este o problema.
Constitutiv, acest sistem este asemanator unei centrale termice obisnuite: in primul rand are un focar cu schimbator de caldura, continut chiar de focar. Ca orice semineu modern, este prevazut cu usa din sticla termorezistenta, care poate fi deschisa in diverse moduri (vertical sau lateral). Vasul de expansiune care, ca la oricare centrala termica pe lemne, este unul deschis-permite apei sa ramana la presiunea atmosferica, pentru a nu ridica prea mult temperatura de fierbere a apei (cu cat creste presiunea in instalatie, cu atat temperatura de fierbere a apei este mai ridicata). Bineinteles, mai sunt implicate o pompa de recirculare, supraplinul, robinetele, radiatoarele, tevile etc si, printre cele mai importante elemente, un cos de fum de calitate fara dubii, calibrat corespunzator ca tiraj. 
In semnineul cu lemne se poate gati, se poate face gratar si coace paine. Consumul de combustibil este foarte redus iar lemnele introduse nu trebuie sparte in bucati mai mici, putand-se introduce busteni de dimensiuni apropae egale cu usa semineului.